Konkurrencekørsel

Konkurrencekørsel er primært inspireret af de velstilledes kørekultur, men med den store, glædelige forskel, at nutidens konkurrencekørsel ikke er forbeholdt overklassen, men har udviklet sig til en familiesport, hvor alle kan være med på forskelligt niveau.

 

Samarbejde og hjælpsomhed er karakteristisk indenfor køresporten, hvor man gerne hjælper og udlåner materiel til konkurrenterne, hvis nogen har behov for det.

 

Grundlæggende er der 3 discipliner i konkurrencekørsel: dressur, maraton og forhindringskørsel og til større stævner kan der indledes med en særskilt konkurrence i præsentation, der ikke indgår i det samlede resultat.

 

     

Præsentation

 
 

claus jensen dm2010

 Claus Jensen - DM på Dorthealyst 2010. Foto: Ole Jespersen

 

 

Formålet med præsentationen er at bedømme kusk og grooms holdning og fremtræden samt heste, seletøj og vogns kvaliteter.

Renhed, pudsning, almen tilstand og fremtræden samt harmonien i ekvipagens sammensætning bedømmes også.

Hestene/ponyerne bliver bedømt som et spand og ikke som individuelle heste/ponyer.

Ekvipagen bedømmes i stilstand.

Dressur

   

kristina klindt dressur

Kristina Klindt - DM i Horsens 2012. Foto: Ole Jespersen

 

 

Formålet med dressurtesten er at bedømme hestenes frihed, regelmæssighed i bevægelsen, harmoni, bæring og afskub, smidighed, lethed og om de er korrekt stillet i vendingerne.

Kuskene vil også blive bedømt for stil, nøjagtighed og for herredømmet over hestene og også for deres påklædning, seletøjets og vognens tilstand samt for hele ekvipagens præsentation.

Maraton

   

ole buch jensen

Ole Buch Jensen - Dorthealyst. Foto: Ole Jespersen

 

  Formålet med maraton er at afprøve hestenes kondition, udholdenhed og træning samt kuskens kørefærdigheder, evne til at bedømme tempo og hans generelle horsemanship.

Forhindringskørsel

   

kurt klindt c foto jesper clausen

Kurt Klindt - DM i Horsens 2012. Foto: Ole Jespersen

 

 

Formålet med forhindrings-/keglekørsel er at afprøve hestenes kondition, lydighed og smidighed samt kuskenes færdigheder og dygtighed.